Het komt niet goed. Reden nr. 1 PDF Print E-mail

In de jaren negentig kiest de overheid voor een beweging van governement naar governance. Grote besturen met meerdere scholen onder zich worden de spil van het stelsel. De hiërarchie binnen de schoolorganisatie groeit. Er komen andere werkzaamheden voor de leraar, die zich daardoor niet ontwikkelt voor de klas, maar in de organisatie. Deze nieuwe organisatiestructuur heeft feodale trekjes.  

Read more...
 
Bombarderen en opnieuw beginnen; de proloog PDF Print E-mail

In het schooljaar 2007/08 maken rapporten van twee staatscommissies een einde aan een leraarvijandig onderwijsbeleid. Een ware revolutie. Maar op de werkvloer verandert weinig. Leraren ontwikkelen zich misschien in de omgang met jeugd en de organisatie daar omheen, maar niet in de omgang met kennis. De middelbare school is een ontmoetingsplaats die vooral disciplineert. Van leren komt niet veel. Een gegeven dat leidt naar de exit-strategie; bombarderen en opnieuw beginnen.

Read more...
 
Tweede correctie is een stok achter de deur PDF Print E-mail

Eerst was er in maart een rapport van het Cito. Dat ging over de correctie van de examens. Daarna was het even stil. Begin juni publiceerde de Groene Amsterdammer een makkelijk en suggestief stuk. 21 juni kopte De Volkskrant op de voorpagina; 'tweede correctie op eindexamens is een farce'. Zo ontstond het beeld van de luie leraren die er met de pet naar gooien. Zelfs bij de examens. Terwijl, ja, er is vreselijk veel mis in het Nederlands onderwijs. En het licht aan het einde van tunnel is nog niet waargenomen. Maar als een ding wel werkt, is het dat centraal schriftelijk eindexamen.

Read more...
 
Geef de school aan de leraar PDF Print E-mail

18 april organiseerde de AOb een debat in Utrecht. Ook ik mocht iets vertellen. Mijn centrale stelling was; alleen Johan Cruijff kan het onderwijs nog redden.

Read more...
 
Speculeer niet met het onderwijs PDF Print E-mail

Een jaar of twintig geleden maakte de maatschappelijke ondernemer zijn entree in het Nederlands onderwijs. Inmiddels weten we; dit gaat niet werken. Nooit.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 19