Kartelafspraken bij toelating havo PDF Print E-mail

Sinds de invoering van het vmbo (1999) is de doorstroming naar havo een rommeltje. Journalist Pieter Hilhorst maakte daar in 2010 een televisieprogramma over. Kamervragen volgden. De vo-raad reageerde in 2012 met een code vmbo havo. Die moet de toelating transparant en eenduidig maken. Sindsdien is alles erger.

Read more...
 
Meesterlijk onderwijs PDF Print E-mail

De Algemene Onderwijsbond hield eind september een congres in Utrecht. Aldaar een column uitgesproken tijdens de lunchpauze.

Read more...
 
Over het onderwijs liegen ze allemaal PDF Print E-mail

Geen politicus laat zich tijdens de verkiezingsstrijd uit over onderwijs. Dit is onbegrijpelijk. Na de lerarenrevolutie van 2007 heeft het ingrijpen van de politiek namelijk wel geld gekost, maar geen verbetering gebracht. Onderwijs zou het debatonderwerp moeten zijn.

Read more...
 
Examenresultaten mogelijk politiek gemanipuleerd PDF Print E-mail

Bij examens werkt het zo; leerlingen geven antwoord op vragen, leraren kijken na, een tweede corrector controleert of dat integer is gedaan. Daarna bepaalt een staatscommissie het eindresultaat met een zogenaamde N term. Die N term ligt tussen 0 en 2. Dat scheelt nogal, met hetzelfde percentage goede antwoorden een 4.5 of een 6.5 als eindresultaat. Volgens mij ligt hier een mogelijkheid tot beïnvloeding van het landelijk examenresultaat. Ik schreef daar een stukje over. In eerste instantie reageerde NRC/Handelsblad enthousiast (beste Ton, uitstekend), maar de stemming was een paar dagen later anders (geachte heer Van Haperen, we zien toch af van plaatsing). En ik begrijp dat wel. Het verhaal heeft iets van een complottheorie. Daar staat tegenover; het gaat echt zo. Oordeel zelf.

Read more...
 
Een klap wordt een debat PDF Print E-mail

Een leraar slaat een leerling een tand uit zijn mond. Tot zover een naar incident met enkel slachtoffers. Niet iets om over te schrijven dus. Maar dan treedt de leraar naar buiten met een interview in de krant en een gesprek op de televisie. Er komen ingezonden brieven. Vanaf dan wordt een klap een debat.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 7 of 19