Stop die luiheid voor de examens! PDF Print E-mail

Een paar jaar geleden kwalificeerde de inspectie een havo/vwo school in Leiden als zeer zwak. Het forse verschil tussen het cijfer voor het centraal schriftelijk en het schoolexamen op het vwo lag hieraan ten grondslag. Wat deed de school? Die besloot harder te gaan werken en behoort inmiddels tot de tien procent beste van Nederland. Zo makkelijk is het dus. Maar niet iedereen lijkt dit te weten. Want een overgrote meerderheid van de leerlingen doet die laatste weken voor het centraal schriftelijk niet zoveel meer.

Read more...
 
Een waardeloos vmbo diploma PDF Print E-mail

 

Straks begint het weer, het leren voor de grote test, het centraal schriftelijk examen. Dat is belangrijk, want behalen van een diploma geeft volgens de wet recht op doorstroming naar het vervolgonderwijs. Maar niet voor iedereen. Leerlingen met een diploma vmbo theoretische leerweg moeten met de pet in de hand vragen of ze mogen beginnen op havo 4. En dan nog wijzen scholen dit verzoek met grote regelmaat af. Een grof schandaal.

Read more...
 
Beheer moet terug naar het ministerie PDF Print E-mail

Vanmorgen las ik in de Volkskrant een artikel van Jasper van Dijk en Arnold Heertje. Aardig stuk. Voor de verkiezingen heb ik in NRC/Handelsblad een gelijksoortige stelling, in meer algemene variant, verdedigd... omdat dit inmiddels een decennialange herhaling van zetten is, had ik het stuk maar niet op de site geplaatst. Ach, misschien is het toch best aardig.

Read more...
 
Prestatiebeloning is kansloos, ontsla liever slechte leraren PDF Print E-mail

Eigenlijk zit er maar één spannende onderwijsvernieuwing in het regeerakkoord; de invoering van de prestatiebeloning. Leuk idee, maar kansloos in de uitvoering. Zet daar het ontslaan van slechte leraren tegenover. Dat is wel eenvoudig en heeft dus een veel groter effect op het leren van kinderen. Vooral omdat de laatste jaren de sector een kwaliteitsprobleem heeft ontwikkeld; iedereen die moeite had met zijn of haar toegang tot de arbeidsmarkt, was voor de klas welkom.

Read more...
 
Ontsla slechte leraren, iedereen wordt er beter van PDF Print E-mail

Een leraar met een seksuele relatie met een leerling wordt met pek en veren het schoolgebouw uitgejaagd. En de querulant, voortdurend in gevecht met zijn leidinggevenden, komt uiteindelijk ook aan de beurt. Terwijl deze mensen ontslag krijgen, mogen slechte leraren blijven. Vreemd, want de kwaliteit van de man of vrouw voor de klas is van groot belang voor het leren van kinderen. Toch blijken nu net onderwijsgevenden moeilijk aanspreekbaar te zijn op de kwaliteit van het werk. Zo bot als in de cartoon gaat misschien wat ver, maar verandering lijkt onvermijdelijk.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 9 of 19