De maatschappelijke stage 'revisited' PDF Print E-mail

Het ging zo; eerst schreef ik een makkelijke column over de maatschappelijke stage, vervolgens verschenen allerlei onderzoeksresultaten in de media met als strekking; de maatschappelijke stage is een enorm succes! Leerlingen vinden het leuk, leren er veel van en scholen zijn enthousiast. Even dacht ik; dit lijkt wel heel erg op ouderwets degelijke sovjet propaganda... ach, zo gaan die dingen. Maar toen kwam de rapportvergadering, daar zag ik bij leerlingen zessen in vijven veranderen tijdens hun maatschappelijke stage. Tja, als dat de prijs is van verbetering... dat kan, als het een bewuste keuze is althans, een die de kwaliteit van onderwijs verbetert. Maar zo is het niet, want staatssecretaris Van Bijsterveldt mag dan een verademing zijn in vergelijking met haar voorgangers, ook zij loopt in de klassieke onderwijspolitiek-val. Een ideetje pikken uit de Verenigde Staten -community service- dat boven op een grote hoop bestaand onderwijs gooien en ach, wat maakt het ook uit, doen we er ook nog even wat rekenen en taal bij. Want even voor de duidelijkheid: scholen verplichten tot een maatschappelijke stage en tegelijkertijd een verbetering eisen in schoolse kennis en vaardigheid, dat gaat niet werken. Weken later heb ik op een zondagmorgen van deze kwestie toch maar een stukje gemaakt, op het opinieblog van NRC/Handelsblad kun je hierover je mening geven.

Read more...
 
Voorkom afbraak met prestaties PDF Print E-mail

Het is een fout en ondemocratisch beeld; de liegende politicus. Maar toch, 9 juni zijn er verkiezingen, de partijen hebben hun programma's gepresenteerd en helaas vormen de onderwijsparagrafen een Kamerbrede leugen. In een tijd waarin de overheidsfinanciën onbeheersbaar zijn, beloven bijna alle partijen 'geen bezuinigingen op onderwijs'. Zonder meer een groot gebaar, want zij vragen daar ook nog eens niets voor terug. In wezen zeggen onze aanstaande volksvertegenwoordigers; we geven de ruimte! En dat gaat de burger nooit pikken; zelf de broekriem aanhalen, terwijl de scholen doorfeesten. Reken maar dat dit backfiret richting leraar en klas; zij mogen straks met rente terugbetalen in de vorm van grotere groepen, kortere vakanties en meer lessen per week. Waar is toch die politieke partij die investeert in onderwijs, kan uitleggen hoe en waarom... en prestaties eist?  

Read more...
 
Invoering nieuwe programma tergend langzaam PDF Print E-mail

Het schoolvak economie krijgt een nieuw programma. De bovenbouw havo begint het volgend schooljaar, het vwo volgt in 2011/2012. Ruim tien jaar geleden was al bekend hoe de nieuwe inhoud er globaal uit zou komen te zien. Waarom heeft de daadwerkelijke invoering dan zo lang geduurd? Vanwege de zorvuldigheid natuurlijk. Maar wat hebben leraren hieraan? Niet zoveel, zoals uit het onderstaande artikel blijkt.

 

Read more...
 
Krasse knarren in het onderwijs PDF Print E-mail

De AOW leeftijd gaat omhoog, pas met 67 mogen we met pensioen. Op zich begrijp ik dat best; als meer mensen langer doorwerken, kan het groeiend leger bejaarde babyboomers betaalbaar en beschaafd op weg naar het einde. Maar ik zie ook één probleem; de oudere leraar. Werken met jeugd is alleen succesvol als de volwassene in staat is een goede relatie met de klas te onderhouden. En dat het liefst een keer op 25 per week. Naar mijn bescheiden mening gaat dat niet lukken. Zoals millitairen met 55 stoppen, ligt voor leraren de grens bij 60. Deze stelling verdedigde ik op telkens een andere wijze in NRC/Handelsblad, NRC Next en het Onderwijsblad. Dat leverde nogal wat reacties op van boze krasse knarren, die naar eigen zeggen stuk voor stuk fantastisch functioneren en geliefd zijn bij leerlingen. Mooi, dan werken jullie toch lekker door tot 67! Maar dat gaat niet gebeuren, want even eerlijk, die oudere leraren, in de kracht van hun werkzame leven, het is niet waar. Dat toont onderzoek ook aan. Met een beroep op verworven rechten ontwijken juist zij het zware werk en wentelen dat af op de jonge collegae. En dan worden ze ook nog eens met allerlei collectief gefinancierde seniorenregelingen uit de wind gehouden. Maar het is nooit genoeg, het klagen en kreunen gaat gewoon door ... leraar, een leven lang liegen! 

Read more...
 
Het lerarentekort is een sprookje PDF Print E-mail

Het is wat, dat lerarentekort. In 1997 schreef NRC/Handelsblad: 'het lerarentekort is op Amsterdamse scholen met 15% toegenomen. De Amsterdamse cijfers staan voor een landelijke trend'. En daarna zou het alleen maar erger worden; de babyboomers, de grijze prop, weet je wel. Nou, dat blijkt reuze mee te vallen. Het vorig jaar nam het voortgezet onderwijs meer personeel aan, terwijl het leerlingenaantal terugliep... wat nou lerarentekort? En de werkelijkheid is vele malen zwarter; want terwijl bevoegde docenten op kantoor beleid maken, staan onbevoegden en studenten voor de klas. Het kwantitatief lerarentekort bestaat niet, het drama zit in de kwaliteit, want het gemiddeld opleidingsniveau van de mannen en vrouwen voor de klas, daalt vrolijk verder.

 

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 19