Skip to content

Lentekriebels

De dochter van mijn vriendin zit op de basisschool. Groep zes. Ik haal haar weleens op. Om halfdrie. We praten dan in de auto. Ik open vanuit mijn rol. ‘Iets geleerd vandaag?’ Zij antwoordt; ‘Ja’. En kijkt naar buiten. Vertelt over de zon. Dat die lager hangt dan anders. Of ze de muziek aan mag zetten. Dat mag. Dylan vult de auto. Someday Baby. Ik zeg; ‘Wat dan? Wat heb je geleerd?’ ‘Over de catalogus.’ Ik kijk haar vragend aan. ‘Ja, dat is een fijn plekje. Jullie hebben een eikel.’ Waarna het kwartje valt. Ze bedoelt de clitoris. Ik doe een hum. Zij legt uit dat ze dit bij het onderdeel lentekriebels opgestoken heeft. Om daarna te klagen over Someday Baby. Saai. Heb ik niet wat anders? Ik antwoord ontkennend.

Tja, het is lente. Dat klopt. Maar seks. Op die leeftijd. Ik denk terug aan mijn eigen jeugd. En ik weet, dat moet ik eigenlijk niet doen. Een individuele schoolervaring van nu koppelen aan die van mij toen. Zo ontstaan drogredeneringen. Maar toch. Toen ik zo oud was, woonde ik in Leidschendam. En er was een oudere jongen. Daar liepen ik en mijn vriendjes achteraan. We moesten van hem altijd mee naar een bosje bij de basisschool. Daar haalde hij dan zijn geslacht uit zijn broek en trok zijn voorhuid naar achteren. Of wij dat ook konden? Ja hoor. Broek naar beneden en aldus geschiedde. Het enige wat ik daar nog van herinner; dat stuk van de sessie interesseerde me niks. Maar vrij snel daarna, de broek was weer omhoog, kwam het vreselijke moment. De oudere jongen wees iemand aan. Hij vroeg van hem een offer ten behoeve van de groep. De aangewezene moest thuis sigaretten stelen. Om die met zijn allen op te roken. Maar ik hield van mijn moeder, wilde haar niet belazeren. Mijn seksualiteit was nog niet ontwikkeld. Mijn loyaliteit wel.

Het verhaal liep voorspelbaar af. Ma merkte dat ik naar sigaretten stonk. De oudere jongen heb ik nooit meer gezien. Met de dochter van mijn vriendin gaat het ook prima. Ze raakt niet in de war van de lentekriebels, maar de lessen vindt ze wel vervelend. En dat is toch iets. Want leren treedt op als je het kan verbinden met wat je eerder geleerd hebt en wat je om je heen waarneemt. Zonder die verbinding ontstaan misverstanden. Ofwel. Eerst verkennen kinderen hun seksualiteit in eigen kring. Onder de hoede van hun ouders. En als er dan een begin van leren is, komt seks op de middelbare school aan de orde. Wat het is, kan zijn. Waarom het interessant en spannend is. Hoe we daar respectvol mee omgaan.

In NRC/Handelsblad lees ik een artikel van Michiel Klinkhamer. Vader en publicist. Hij wil de themaweek Lentekriebels uit het basisonderwijs. Volgens hem brengt school de kinderen in aanraking met iets waar ze nog niet aan toe zijn. Ze reageren daar wel op. Dat kan narigheid opleveren. Onnodig. Klinkhamer heeft gelijk. Stop hiermee.

Published inColumns

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *