Skip to content

De nieuwe wereld

Vrijdag 11 september reed ik naar Leiden. Voor een gesprek met de journalist Paul van Liempt. Van Liempt interviewt samen met Ad Verbrugge samen het youtubekanaal De Nieuwe Wereld vol.

Ik verkeerde die vrijdag in een licht opgewonden staat. Ik had net gehoord van het ontslag van collega Paula van Maanen. Zij werkte voor ROC Nijmegen, wilde dat graag blijven doen, maar ze had een boekje geschreven en daar houdt zo’n College van Bestuur niet van. De rechter zei; als jullie betalen, regel ik dat ontslag. Ik was daarvan geschrokken. De kritische leraar wordt niet meer beschermd vanuit het grondrecht vrijheid van meningsuiting. De Machiavellisten hebben weer een slag gewonnen.

En niet alleen daar. Want in februari was ik in de Tweede Kamer voor de hoorzittingen rond het nieuwe curriculum. Uit die zittingen kwam slechts een klacht naar voren; curriculum.nu was inhoudelijk beneden elk peil en daarom moest er een wetenschappelijke commissie komen. Die commissie is 10 september benoemd. In die commissie zit geen enkele vakdidacticus of vakinhoudelijke hoogleraar. Het zijn allemaal onderwijskundigen en pedagogen.

Kortom, ik kwam redelijk opgefokt aan bij Van Liempt. Maar als ik het gesprek zo terugkijk, zie je daar weinig van. Anderzijds, de inhoud past wel in de categorie When you Ain’t got nothing, you got nothing to Lose.

Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *