PDF Print E-mail

In De Volkskrant een rondvraag. Over onderwijs 2032. Klik hier

 
PDF Print E-mail

Alexander Rinnooy Kan zat een commissie voor die de arbeidsmarktpositie van de leraar onderzocht. Zijn conclusie was helder; het Nederlands lerarentekort heeft vooral een kwalitatieve component. En kijk, de herwaardering van eruditie hing even in de lucht. Minister Plasterk heeft die er weer uitgeschoten.

NRC/Handelsblad vroeg me in die tijd hoe ik dacht over de plannen van Rinnooy Kan en de politieke gevolgen daarvan. Dat mondde uit in een prettig gesprek met de journalist Marlies Hagers, die daar vervolgens onder de kop Vluchten kan niet meer een prachtig stuk van maakte. Het artikel verscheen op de helaas verdwenen onderwijspagina, met daarop wekelijks de column van de door mij zeer gewaardeerde opinieleider Leo Prick. Jammer is ook dat met die pagina de authentieke schetsen van de schoolpraktijk door Marijn Backer en Joyce de Grand zijn verdwenen.  

NRC/Handelsblad heeft wel eens vaker bij me geïnformeerd naar de stand van zaken in het voortgezet onderwijs. In stukken over het dalend aantal academici en onbevoegden voor de klas debiteer ik kort door de bocht wat algemeenheden. De recensie van het boek Van wie is het onderwijs biedt ruimte voor mijn visie op de combinatie leraar en eruditie.  Daarnaast heb ik op de opiniepagina aardig wat van mijn eigen stukken gepubliceerd.  

 

Read more...
 
PDF Print E-mail

De Ondergang van de Nederlandse Leraar kwam uit en het boek kreeg aandacht, maar geen recensies in de grote kranten. In Trouw mocht ik een groot stuk schrijven over de Commissie Dijsselbloem, er waren besprekingen in erg veel vakbladen en NRC/Handelsblad deed een groot gesprek, maar geen recensie. Toen kwam, geheel onverwacht De Volkskrant. Aleid Truijens schreef een lovende recensie, gaf het boek vier sterren van de maximale vijf en zette het aan het eind van het jaar bij haar favoriete top drie van 2007. Truijens heeft het boek gered, er kwam een tweede druk.  

 

Read more...
 
PDF Print E-mail

Arno Kersten interviewde me voor het Onderwijsblad. Ik ken Arno van de halfjaarlijkse borrels, die ik als columnist van hetzelfde magazine steevast bezoek. Dat is dubieus, elkaar kennen en zo'n gesprek uitschrijven. Anderzijds, mijn boek was net uit, de aandacht was nodig. Ik had vooraf belsoten stevig in te zetten, en dan met name op de rol van bestuurders. Zij zijn immers een decennium lang de probleemeigenaar en genieten volledige beleidsvrijheid; noch de markt, noch de overheid corrigeert ze. Tijd om de vrijblijvende positie van deze zelfbenoemde maatschappelijke ondernemers eens helder neer te zetten. Dat is gelukt, maar ik wist ook; de boodschap is hard en onaardig verteld. Na publicatie kreeg ik van mijn vrouw op mijn donder, het mocht van haar wel wat minder. Mijn moeder vond het daarentegen een goed stuk, maar voegde daar aan toe; 'dat je op jouw leeftijd nog zo nodig het woord gelul in de mond moet nemen, nou ja... je gaat je gang maar.' Ik sta nog steeds volledig achter het verhaal. Het is het schandaal van het Nederlands onderwijs; bestuurders zijn de baas, hebben geen probleem opgelost en zijn daar nooit op aangesproken.   

 

Read more...
 
PDF Print E-mail

 

 

 

Ik heb journalisten, cameraploegen en fotografen in de klas gehad. Die hadden alllemaal met elkaar gemeen dat ze zo snel mogelijk hun werk wilden doen en dan gingen ze weer. Herman Veenhof van het Nederlands Dagblad had een ander idee; hij zou me een dag volgen. Zes lessen zat hij in de banken, om daarna nog een door mij verzorgde stroef verlopende bijscholing aan collega's bij te wonen. Ik gaf daar als voorbeeld van een slechte vraag; 'wie was de drummer van Bob Dylan in 1991.' Dat is een slechte vraag omdat die niet uitnodigt tot een gesprek; het is goed of fout, je weet het of je weet het niet. Maar voor ik aan die uitleg toekwam, riep Veenhof: Stu Kimball. Nee, Herman, dat is de gitarist in de huidige band. De drummer in 1991 was Winston Watson. Later bleek dat Veenhof en ik dezelfde concerten van Bob Dylan hadden bijgewoond. Hij zal er in april in Amsterdam ook wel weer zijn.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2