Skip to content

Liegen en bedriegen

Eerder verschenen in het juli nummer van Het Onderwijsblad

Dit was natuurlijk een kutjaar. Maar ja, er zijn door corona 27.000 mensen overleden, waaronder ook leraren. Op mijn school, tijdens de eerste vier maanden, toen alles open was, werd 15% ziek. Op een andere school moesten conciërges de orde handhaven in de kantine. Allemaal besmet. Of neem de leraar die op school het virus oploopt, zijn ouders aansteekt, een van de twee moet mentaal en fysiek verzwakt verder, zonder de ander.   

Dus ja, het was een kutjaar, maar aan dat virus kunnen jij en ik weinig doen. De kwestie is, hoe gaan we ermee om? Het tekstboek economie zegt dan; een collectief probleem vereist regie. Zonder die regie ontstaat namelijk ruimte voor niet-coöperatief-eigen-winst-eerst gedrag, met als gevolg desintegratie en polarisatie, het equivalent van welvaartsverlies. Het was dus aan minister Slob om een breed gedragen belangenuitruil te organiseren; open scholen tegen een acceptabel gezondheidsrisico. En dat kon ook, want dit schooljaar begon met de ervaring van een eerste golf waarbij alles misging. Maar de leercurve van het ministerie is al even dalend. Een terugblik op deze crisis leert dat de stijgende lijn weer niet gevonden is. 

Begin augustus liggen de besmettingen laag, het reproductiegetal hoog. Tijd voor regie op wat komen gaat. Kleinere groepen. Mondkapjesplicht. Ventilatie. Voor die ventilatie komt wat geld, dat nog steeds op de plank ligt, en daar blijft het bij. In december heeft het virus deze lamlendige bestuursstijl verslagen en nemen de hybride lessen het over. En dan gaat het hard. In België zijn de scholen gewoon open, hier handelen de media in fake news; 80% van de jeugd een burn-out, kinderarts Illy stelt dagelijks voor een camera hybride lessen gelijk aan kindermishandeling. De minister rommelt ondertussen onnodig aan de examennorm. Vlak voor de verkiezingen pompt hij 8,5 miljard in achterstanden die niemand kent. En in juni moeten de middelbare scholen weer volledig open. De VO-raad en haar jeugdafdeling, het LAKS, eisen dat. Zij tamboeren op het fake news Illy argument, hybride lessen als mishandeling. Leraren zeggen, die paar weken, het levert niks op. Maar naar leraren luistert deze minister niet. Als de scholen een week open zijn, vertellen de VO-raad en het LAKS vrolijk tegen de NOS dat het hybride lesgeven wel moet blijven. 

Dit liegen en bedriegen is mede mogelijk gemaakt door Arie Slob. Hij heeft het onderwijs in zwaar weer bestuurd als een luie middeleeuwse vorst. Voorafgaand aan een besluit babbelt hij wat binnen zijn hofhouding, met een borrel op is hij royaal en geeft weg. Bij het opspelen van de kater pakt hij af. Parlementariërs vertonen hetzelfde grillige adellijke gedrag. Kortom, dit is het wel, qua nationale regie. 99 procent kans dat het volgend jaar weer een kutjaar wordt. Onder een andere vorst. De koning is dood. Leve de koning!

Published inColumns

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *