Skip to content

Weg met die rookwolk

Rotterdam sluit 27 van 62 coffeeshops, omdat ze zich binnen een straal van 200 meter rond scholen bevinden. Deze maatregel krijgt bijval van parlementariërs. ‘Als een gemeente vindt dat coffeeshops overlast veroorzaken, is het hun goed recht een aantal te sluiten’, aldus PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester in een ANP-bericht. GroenLinks-Kamerlid Naïma Azough is het hiermee eens. Letterlijk: ‘Coffeeshops in de buurt van een school oefenen aantrekkingskracht uit op leerlingen, die daardoor verleid kunnen worden de coffeeshop boven de schoolbanken te verkiezen.’

Dankzij Rotterdam zijn onderwijs en drugs weer een issue. En terecht, want er ligt inderdaad een probleem. Ik ken inmiddels nogal wat jongens die met een behoorlijke Cito-score naar de brugklas gaan en daar de grote sigaret ontdekken. In de klas heb je weinig last van ze. Het is dood hout, leren is er niet bij, verzet evenmin. Meestal verdwijnen ze ergens in het vmbo. Daar halen ze met hun ogen dicht een diploma, om in de vervolgopleiding definitief af te haken. Ze strompelen noodgedwongen de arbeidsmarkt op, vinden een baantje, ver onder hun niveau, voelen zich miskend en zijn dat feitelijk ook.

Aanpakken van drugsgebruik op school is dan ook prima. Maar sluiten van coffeeshops helpt geen zier. Kinderen komen daar namelijk niet. De uitbater is bang voor zijn vergunning en laat ze niet binnen. Toch is de aankoop van het spul geen enkel probleem. Hoe dat dan gaat? Een ANP-bericht uit 2005 legt uit: ‘Op veel middelbare scholen in Nederland is wiet en hasj te verkrijgen. De leveranciers ervan zijn bijna allemaal scholieren. Dat blijkt uit een steekproef onder tachtig middelbare scholen door het online jongerenmagazine Spunk.nl.’ Het onderzoek constateert verder dat op 93 procent van de scholen softdrugs op het plein verkrijgbaar zijn. Logisch, want het product vertegenwoordigt het meest toegankelijke segment van de markt van genotsmiddelen: iedereen kan het maken. Surf naar www.growshop.nl. Deze internetingang wijst de weg naar zaad, kweekkasten, lampen, tonics en mest. Wat dacht je van Bob Marley’s best? Voor veertig euro krijg je per post acht zaadjes thuisbezorgd. Binnen tien weken is één zo’n zaadje een plant met een oogst van tussen 200 en 800 gram oersterke wiet. Met een gram per dag kom jij je stoel niet meer uit. Van één plant is de populatie wietrokers van een aardige scholengemeenschap een aantal weken van de wereld.

Dus beste politici, jullie strijd tegen drugsgebruik is prijzenswaardig, maar ook een beetje wereldvreemd. Schakel liever eerst scholen in. Eis meer surveillance, bestrijd verveling met aaneengesloten roosters, stel voor dat leerlingen gedurende de lesdag op het terrein blijven en verbied daar het roken… een drugsvrije school is een keuze! Vanaf het moment dat leerlingen het plein af fietsen zijn jullie weer aan de beurt. Bemoeilijk daarom de thuisproductie, pak die growshops aan en uiteraard moet een coffeeshop met minderjarige klanten dicht. Misschien dat dan de rook boven de hoofden van de jeugd langzaam wegtrekt.

Published inColumns

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *