Skip to content

Vakdidactisch boekje

Even terug heb ik een vakdidactisch boekje over fouten, slordigheden en misconcepten in opdracht van de open universiteit gemaakt. Dat is interessant omdat fouten en slordigheden vragen om een andere actie van de docent dan misconcepten. Bij fouten en slordigheden is de opdracht niet meer doen en begeleid inoefenen. Bij misconcepten zeg je; waarom denk je dat? En als ik je nu dit laat zien, denk je er dan nog steeds zo over? Schrijf anders eerst op wat je al weet. Laat open staan wat je niet weet. Praat er eens met je buurman over. Klik hier en je kunt het lezen.

Onlangs heb ik een ander gratis te downloaden boekje voor leraren economie gemaakt uitgegeven door de Stichting Innovatie Economie-Onderwijs (SIEO). Dit boekje is een zoektocht naar de verbinding tussen de opvattingen van Lans Bovenberg over het vak economie en leren in het schoolvak economie in een klas. Bovenberg stelt; economie gaat over het besturen van een huishouden, dat huishouden is in balans (homo economicus), uit balans (interne effecten en roof) en weer in balans (hiƫrarchie, inwisselbaarheid en zelfbinding). Het vak kent drie basisconcepten (verstandig kiezen, samenwerken en verdelen) en drie speakers (verhaal, grafiek en algebra).

Het laatste boekje kijkt vooral vanuit gedrag van het individu. Later volgt een macro-deel met daarin ook risico en tijd. Klik hier en je kunt het boekje lezen.

Het gedachtegoed van Lans Bovenberg heb ik eerder beschreven in het vakspecifiek artikel over economie in dit boek. Klik hier als je dat wilt lezen.

Published inUncategorized

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *