Skip to content

Regel het

Eerder verschenen in het novembernummer van Het Onderwijsblad

Een vakbond of syndicaat is een organisatie die de individuele en collectieve belangen behartigt van aangesloten werknemers. Deze zin lees ik op mijn telefoon. Als ik vlak voor de herfstvakantie in een gymzaal met vijf collega’s en tweehonderd leerlingen het schoolexamen Nederlands afneem. Ik zie een leerling keurig in zijn ellenboog niezen en ga naar een directielid. Zeg dat een volle gymzaal wel erg op Staphorst lijkt. En die kerken, in dat dorp, daar was nogal wat verontwaardiging over. Zijn antwoord luidt; in de voorhal zitten 1.200 leerlingen hun boterham op te eten, zeg het maar? Het overkomt me niet vaak, maar ik ben getroffen door een klassieke Uit Positie Geluld (UPG). Dit is inderdaad de afspraak, gemaakt in juni en niet aangepast toen de statistieken op hol sloegen. Het besmettingsrisico van leraren doet namelijk niet mee op de kantoren. En mijn belangenvertegenwoordiger denkt in dit paradigma vooral constructief mee. In NRC/Handelsblad lees ik dat mijn vakbond dagelijks telefonisch geconsulteerd is door minister Slob en het wel best vindt zo.  

Wat ook geldt voor die 360 miljoen voor betere ventilatie. Dat bedrag komt bij oplopende besmettingscijfers op scholen als een deus ex machina uit het plafond donderen. Want ventilatie is niet het probleem. De klapdeuren van de gymzaal staan open, het ventileert als een dolle, ik ren tussen die tafels door om een beetje op temperatuur te blijven, afstand houden is daarbij onmogelijk en afstand is het enige echte probleem. En jij weet ook, die 360 miljoen omzetten in schone lucht, de tijd die dat kost, het vaccin is er eerder. Die luchtkwaliteit is bovendien al vijftien jaar een kwestie. Verantwoordelijke onderwijsoligarchen lossen dat maar lekker zelf op, met hun mega-reserves. Ziehier het UPG antwoord van mijn vakbond. 

Maar niks daarvan, want de VO-raad is onder leiding van Paul Rosenmoller omgevormd tot een geoliede vechtmachine met slechts twee doelen; macht en budget. En wat zijn ze succesvol. Vergelijk hun onderhandelingsresultaat met de lerarenbeurssoap. Het laatste overblijfsel van het leraar-knuffel-akkoord uit 2008 met functiemix, entreerecht, register, al die lieve dingen zijn door de VO-raad om zeep geholpen. Maar de beurs is er nog, want die wordt betaald door de minister. Slob speculeerde echter op weinig aanvragen vanwege Corona, haalde stiekem 20 miljoen euro uit het potje en gaf het geld elders uit. Een aantal aanvragers kreeg daardoor in juli het bericht; sorry jongens, nu even niet, de beurs is leeg. Daar stonden mijn collega’s en hun toekomstplannen. Ook UPG.

Mijn syndicaat grijpt hier drie keer mis. Terwijl de zaak zonneklaar is; leraren willen werken, zo veilig mogelijk en 20 miljoen voor professionaliseren is niks in vergelijking met die 360 gebakken lucht miljoenen. Regel het en anders kondigen wij zelf een lockdown af. Eens kijken wie er dan UPG is. 

Published inColumns

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *