Skip to content

Over deze website

Deze website gaat over mij in relatie tot zaken die spelen in het onderwijs. Dat is het enige wat je hier gaat vinden. Ik was onlangs bijvoorbeeld bij een optreden van de band Massive Attack in Amsterdam. Dat was buitenaards.

Maar daar ga ik hier niet over vertellen. Behalve als ik een relatie kan leggen met een ontwikkeling in het algemeen vormend onderwijs. Wat persoonlijk is, houd ik voor mezelf. Maar als ik het kan verbinden met mijn werk, laat ik het je weten.

Op het moment van lancering van deze website (2019) geef ik ruim dertig jaar les aan Het Rythovius College in Eersel, leid ik twintig jaar leraren op aan de Universiteit van Leiden en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarnaast schrijf ik twintig jaar over onderwijs. Vooral over de aanhoudende crisis, ingezet eind jaren zeventig van de vorige eeuw en voortwoekerend tot nu. In de vorm van columns, opinieartikelen en boeken. Daarnaast heb ik lesmateriaal gemaakt voor Thieme/Meulenhoff en schrijf ik vakdidactische artikelen. Momenteel werk ik met een aantal mensen onder leiding van Lans Bovenberg aan verbetering van het economie-onderwijs. Kijk ook op deze website en zie de schets van het economie-onderwijs van de toekomst.

Een deel van dit alles kun je terugvinden op deze website. De columns gaan terug tot 2008, die vanaf 1997 tot 2008 heb ik helaas niet meer en het lijkt me ook wel genoeg zo. Kijk naar die stukjes van tien jaar terug, het is hetzelfde als nu, en dan weet je; de politicus die zegt dat het wel meevalt en dat hij het allemaal niet weet, liegt. Het politiek falen in het algemeen vormend onderwijs speelt al even en ik ben op veel plekken geweest; echt, iedereen weet het, maar geen nationaal politicus neemt verantwoordelijkheid, doet iets. Dat is het echte probleem. Lerarentekort, eerder kwalitatief dan kwantitatief, minder leren op school, ontevredenheid op de werkvloer die overgaat in defaitisme en sabotage, het is allemaal het netto resultaat van slecht beleid, met het volle verstand uitgevoerd.

De opinieartikelen hierover zijn terug te vinden via links naar krantenarchieven.

Ik zal daarnaast iedere maand mijn column in Het Onderwijsblad delen op de website. Ik laat dit tevens weten via mijn twitteraccount , @tonvanhaperen. Andere sociale media als Facebook en Instagram heb ik niet.

Tot slot wil ik mijn zoon Bob van Haperen en zijn goede vriend Tim Janssen bedanken voor het bouwen van deze website. Zonder hun was me dit niet gelukt. Ik weet namelijk niks van plugins en beveiliging. Zij wel. En voor een fles whisky hebben ze dit in elkaar gezet. Fijn is dat!

Published inInfo

2 Comments

  1. Ik heb al een hele tijd de behoefte met u te praten. Ik ben bijna 62 en heb een nogal uitgebreid en divers onderwijs-cv, vanaf begin 1984 met onderbrekingen tot en met nu, variĆ«rend van vmbo basis tot hbo. Momenteel ben ik een boek aan het schrijven over onderwijs. De werktitel is ‘Ik ben de gek’, naar een uitspraak van de ‘fool’ in ‘King Lear’: ‘I am a Fool, thou art Nothing’.
    Niettemin ben ik een niemand en wil ik u niet teveel ophouden.
    Enfin, eens kijken of u reageert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *